Rozmýšľate nad prestavbou kuchyne, alebo ju práve zariaďujete vo svojom novom bývaní? Možno sa strácate v obrovskom množstve štýlov a farebných kombinácií, ktoré sú na trhu, a radi by ste vedeli, ako by ktorý z nich zapadol do Vášho interiéru. My Vám radi poradíme.
Ako u nás prebieha plánovanie a návrh kuchyne?
Ak máte v ruke stavebný projekt alebo zmeraný priestor na umiestnenie kuchyne zakreslený na papieri, potom už len stačí zavolať k nám a dohodnúť si prvú schôdzku v našom showroome.
Plánovanie môže začať
Akonáhle dorazíte na dohodnutú schôdzku na showroom LIZ-ART v Prešove, ujme sa Vás odborný poradca, s ktorým si v prvom rade prezriete vystavené kuchyne. Je dobré pozrieť sa na jednotlivé zostavy vrátane skriniek a ich vnútorného vybavenia, ktoré si môžete nielen prezrieť, ale aj vyskúšať v praxi. Napríklad narazíte na niečo, o čom ste nemali vôbec tušenie a potom zistíte, že to určite musíte vo Vašej novej kuchyni mať :-).
Potom je vhodné vybrať si model kuchyne, pre ktorý sa Vaša budúca kuchyňa bude plánovať. V prvej chvíli nejde ani tak o farbu, ale skôr o typ kuchyne. Rozdielne bude plánovanie pri rustikálnej kuchyni, kuchyne s úchytkami alebo kuchyne úplne bezúchytkové.
Aké voliť výšky skriniek?
Základom je pracovná plocha, ktorá by mala mať optimálne zvolenú výšku s ohľadom na Vašu postavu. Pokiaľ nie ste úplne malého vzrastu, odporúčame výšku pracovnej plochy voliť okolo 90cm. Vyšší jedinci si môžu dovoliť pracovnú dosku umiestnenú ešte vyššie. Je veľmi pohodlné, keď sa nemusíte pri varení ohýbať! Varenie sa stáva príjemným zážitkom.
Výšku pracovnej plochy je možné ovplyvniť dvoma spôsobmi, a to výškou spodného sokla alebo výškou korpusu spodných skriniek. Voľba výšky a typu horných skriniek je potom veľmi individuálna záležitosť. Je to nielen vec praktickosti, ale aj designu.
Ideálne je skombinovať oba aspekty tak, aby bola kuchyňa funkčná a zároveň sa Vám páčila. Horné skrinky môžete voliť medzi horizontálnymi s najrôznejšími typmi výklopných mechanizmov alebo klasicky otváravými skrinkami, ktorých horná hrana sa dnes často umiestňuje až k stropu.
Ako správne ergonomicky kuchyňu usporiadať.
Dispozíciu kuchyne je vhodné naplánovať tak, aby ste sa príliš nenabehali a mali všetko po ruke. Je potrebné zachovať dostatočne širokú pracovnú plochu predovšetkým medzi umývacím centrom a varnou plochou, pretože práve toto je vhodné a praktické miesto na prípravu pokrmov. Táto plocha je ideálna aspoň so šírkou 1 meter.
Pre usporiadanie jednotlivých častí kuchyne existuje nasledujúca jednoduchá postupnosť (sprava doľava – pre pravákov): „vyberám“ – „položím“ – „umyjem“ – „pripravím“ – „uvarím“.
Ak máte varenie umiestnené v ostrovčeku, odporúčame umiestniť drez na protiľahlej strane tak, aby bol pre Vás dostupný na otočenie.
Ak ste v súčasnej kuchyni zvyknutí na iné usporiadanie a nechcete sa ho vzdať, neváhajte nás kontaktovať a povedzte nám svoje priania. Nová kuchyňa bude len VAŠA a je dôležité, aby ste sa v nej cítili dobre. Radi poradíme s novými riešeniami, ale Vaše priania sú pre nás prioritou.